inloggen-button

 

word-lid-button

 
mobiel-knop-blauw-pensioen
mobiel-knop-blauw-zorg
mobiel-knop-blauw-welzijn
mobiel-knop-blauw-bank
button-pensioen
button-zorg
button-welzijn
button-de-bank
 
 

Artikelen uit de Actief van juni 2017 over Welzijn

 

We horen er allemaal bij

Op drie fronten wordt er gewerkt aan het doorbreken van het sociaal isolement waarin onze leden helaas weleens terecht kunnen komen.


In dit artikel besteden wij aandacht aan de volgende onderwerpen: de ABN AMRO sociëteiten, verbinden en de ABN AMRO Foundation. Deze onderwerpen hebben alle drie te maken met eenzaamheid, ook wel ‘sociaal isolement’ genoemd. De sociëteiten zijn mede opgericht om aan de postactieven gezelligheid te bieden en om de bezoekers, onder andere door middel van presentaties, actuele informatie over allerlei uiteenlopende zaken over te dragen. Daarnaast willen wij u helpen om uit uw sociale isolement te komen. U kunt immers, geheel buiten uw eigen schuld, er ineens helemaal alleen voor komen te staan. Mocht u zich in een dergelijke situatie bevinden, dan kan het onderwerp ‘verbinden’ u helpen. Tot slot de ABN AMRO Foundation. Als onderdeel van de bank biedt de Foundation de mogelijkheid om activiteiten te organiseren die helpen om sociaal isolement te doorbreken.

 

Sociëteiten
Wij zijn druk doende met het openen van onze laatste sociëteit: de sociëteit Limburg in Sittard. Alle in Limburg wonende BP ABN AMRO-leden hebben medio 2016 een schrijven ontvangen met de vraag of zij geïnteresseerd zijn in een ‘eigen’ sociëteit. Iedereen die hier positief op heeft gereageerd, zal voor de opening van de sociëteit worden uitgenodigd. Mocht u in 2016 geen schrijven ontvangen hebben of pas na medio 2016 lid van de vereniging zijn geworden, dan kunt u uw interesse alsnog kenbaar maken via het e-mailadres grubmil.tieteicos.[antispam].@gmail.com

 

Woont u niet in Limburg maar bent u wel geïnteresseerd in een sociëteit of wilt u het programma van een sociëteit bekijken, dan verwijs ik u graag naar de desbetreffende pagina op de website. U kunt daarop alle informatie over onze sociëteiten vinden, klik hier.

Verbinden
Veel senioren weten hoe belangrijk het is om op een goede manier oud te worden. Jezelf blijven prikkelen, eropuit gaan en in contact blijven met de mensen om je heen zijn hierin een must. Daarnaast zien zij ook het belang om van waarde te blijven voor familie, vrienden en maatschappij. De meeste senioren weten wat zij willen en hebben een goed en fijn leven. Maar we weten ook dat sommigen een klein steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.Wij willen graag bijdragen aan het welzijn van onze senioren. Elke maand zien we weer hoe de senioren van de bank het samen gezellig hebben op de sociëteiten. Samen praten en lachen, informatie delen en verbinden met de medemens. Bent u nog nooit geweest? We nodigen u van harte uit om ook eens een kijkje te komen nemen.We begrijpen dat de sociëteiten niet voor iedereen passend zijn. Misschien heeft u behoefte aan een ander soort activiteit of een ander soort contact. Graag horen we uw ideeën hierover. Hoe kunnen wij als BP ABN AMRO iets voor u betekenen? Hoe kunnen wij er voor u zijn?

Neem contact op met Hermien Bakker, Senioren Coach, op telefoonnummer 06-22608953 of e-mail kdneimreh.[antispam].@hotmail.com en laat ons weten wat wij voor u kunnen betekenen.

We doen het graag!

 


ABN AMRO Foundation

Fysieke en sociale tegenslagen kunnen niet alleen de ontwikkeling van individuen beperken, maar ook sociaal isolement veroorzaken. Denk aan ouderen die niet alleen naar buiten kunnen en thuis helemaal alleen zijn, bijvoorbeeld omdat er geen familie op bezoek komt. Ook bij jongeren komt eenzaamheid voor. Dat is onwenselijk, want sociaal isolement kan gepaard gaan met gezondheidsproblemen, verwaarlozing of armoede. En hoe langer het aanhoudt, hoe erger die problemen worden.

We willen graag helpen om dat isolement te doorbreken. Sterker nog: we gaan voor sociale inclusie, zodat eenzame mensen er weer bij horen. Daarom organiseert de ABN AMRO Foundation verschillende activiteiten, waarbij we het contact opzoeken door samen te sporten, te eten of een praatje te maken. Dat doet ABN AMRO foundation zelf of samen met partners, zoals Only Friends en Resto VanHarte. Zo hebben niet alleen eenzame ouderen en jongeren een ongewoon leuke dag, maar hebben onze collega’s een kans om hun steentje bij te dragen. www.abnamro.com/nl/over-abnamro/foundation/isolement-doorbreken/index.html

 

Wij postactieven zijn niet meer werkzaam bij de bank. Toch bestaat ook voor de postactieven de mogelijkheid om activiteiten te organiseren. Wilt u meer weten over de mogelijkheden en de wijze waarop dit georganiseerd moet worden? Neem contact op met Hermien Bakker, Senioren Coach, op telefoonnummer 06-22608953 of e-mail kdneimreh.[antispam].@hotmail.com

 


Wat als iedereen op vakantie is?

Sensoor biedt vertrouwelijke gesprekken aan mensen die dat nodig hebben. Wie wil kan dag en nacht bellen of mailen, maar u kunt ook als vrijwilliger bij Sensoor aan de slag.


De zomer breekt aan. Een tijd waar veel mensen naar uitkijken. Maar niet iedereen. Voor wie niet op vakantie gaat, kan dit een stille periode zijn. Familie, vrienden en buren zijn weg en veel sociale activiteiten hebben een zomerstop. De eenzaamheid kan toeslaan. Het kan dan fijn zijn om even contact te hebben met iemand die zonder oordeel luistert. Een gesprek van mens tot mens kan dag én nacht anoniem gevoerd worden met de vrijwilligers van Sensoor.

Verlichting van eenzaamheid
Eenzaamheid is vaak een aanleiding om contact te zoeken met Sensoor: het speelt in 23 procent van de gesprekken. Sensoor heeft een belangrijke rol in het verlichten van eenzaamheid. Vanwege het ontbreken van een netwerk bellen, chatten en mailen veel mensen met een van de vrijwilligers die dag en nacht klaar zitten. Ze willen even een stem horen, hebben soms dagen niemand gesproken. Vooral ouderen lopen risico op sociale eenzaamheid. Door het wegvallen van de partner en steeds meer familieleden en kennissen kunnen zij er letterlijk alleen voor komen te staan. Tijdens de zomer gaan veel gangbare wekelijkse activiteiten niet door. Terwijl de zomer voor velen een periode van ontspanning en genot is, voelen sommigen zich dan juist eenzamer dan anders.

Eenzaamheid komt voor in alle lagen van de samenleving, onder zowel jongeren als ouderen. Van alle Nederlanders voelt 30 procent zich matig eenzaam en 8 procent voelt zich sterk eenzaam. Je kunt te weinig sociale contacten om je heen hebben of te weinig contacten hebben met een diepere emotionele betekenis. Vrijwilligers van Sensoor luisteren naar het verhaal en kunnen helpen gedachten te ordenen. Ze kunnen de eenzaamheid niet oplossen, maar wel verzachten. Door een mens-tot-mensgesprek voelt de ander zich erkend en gehoord. Waar mogelijk probeert de vrijwilliger te stimuleren om de gevoelens van eenzaamheid aan te pakken.

Een luisterend oor
Kunt u een luisterend oor gebruiken? Of zou u het telefoonnummer van Sensoor aan uw buurvrouw willen geven? Dag en nacht zijn de vrijwilligers te bereiken via de telefoon (0900-0767, 5 cent per minuut, lokale nummers zijn te vinden op www.sensoor.nl), de e-mail en alle dagen van de week via de chat (www.sensoor.nl).

Wil u zo’n luisterend oor bieden? En heeft u nog ruimte in uw hoofd, hart en agenda? Neem dan eens een kijkje op www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk

 

 
 
bpaa-logo