inloggen-button word-lid-button

 

inloggen-button word-lid-button

word-lid-button

 
 
 

Covid 19; hoe houden we de moed erin

Geplaatst op 05-10-2020  -  Categorie: Nieuws

Covid-19; hoe houden we de moed erin.

Covid-19 is een term waar we een jaar geleden nog nooit van hadden gehoord. Nu heeft iedereen het erover. Zo snel kan dat gaan. Vanaf half maart hebben we er in volle omvang mee te maken. Het openbare leven kwam tot stilstand; datzelfde gold voor de economie. De staat moest en moet nog steeds aan alle kanten bijspringen.

Ook de BP ABN AMRO en de Stichting Senioren Sociëteit ABN AMRO merkten onmiddellijk de gevolgen van deze crisis. Alle activiteiten en bijeenkomsten werden van de ene op de andere dag afgelast. De communicatie met leden en bezoekers van sociëteiten verliep uitsluitend  via de digitale weg. We bevonden ons opeens in een andere wereld.

In de zomer dachten we dat we het ergste wel gehad hadden. Het aantal besmettingen nam af. De ziekenhuizen kregen weer lucht en de reguliere zorg kon weer worden hervat. We dachten dat we wel weer met vakantie konden en andere sociale activiteiten maakten weer een herstart. Na de zomervakantie zouden scholen en universiteiten hun normale ritme wel weer hervinden. Ook de Haagse crisismanagers genoten van een ongetwijfeld welverdiende vakantie.

De corona deskundigen bleven echter waarschuwen voor het weer opvlammen van het virus. Corona was het land niet uit al deden wij wel alsof.

Eerder dan iedereen dacht zitten we er weer middenin. De situatie in maart wordt als het ware weer teruggedraaid. De persconferentie van 28 september van Mark Rutte en Hugo de Jonge werd door maar liefst 6 miljoen mensen via de televisie gevolgd. Nederland staat weer in de crisisstand terwijl we zo verlangen naar weer normale menselijke contacten.

Dat geldt niet alleen voor Nederland. Overal zien we het aantal besmettingen in een onrustbarend tempo toenemen. Grote steden (Madrid, Parijs) gaan geheel of gedeeltelijk weer op slot met als klap op de vuurpijl de besmetting van Trump en een groot deel van zijn entourage.

Voor de activiteiten van de Sociëteitsvestigingen verandert er helaas nog niet zo veel. Alle bijeenkomsten die namens de ABN AMRO zouden worden georganiseerd gaan niet door en die situatie zal voorlopig niet veranderen. Het bestuur van de BP ABN AMRO volgt dezelfde lijn. Dat betekent dat de geplande regiobijeenkomsten in het najaar ook niet door gaan. Als DB van de Stichting Senioren Sociëteit ABN AMRO adviseren wij dringend om dezelfde lijn te blijven volgen.

Wat betreft buitenactiviteiten adviseert de Rijksoverheid uit te gaan van maximaal 30 personen die de onderlinge afstand van 1,5 meter en andere veiligheidsmaatregelen strikt hanteren. Als Dagelijks Bestuur bevinden wij ons niet in de positie dat we jullie iets kunnen opleggen. Dus, mochten er plannen zijn om een najaars- of winteractiviteit te organiseren, kan dat binnen de gestelde regels, maar besef wel de verantwoordelijkheid die je op je neemt voor het welzijn van de deelnemers. En realiseer je dat in onze naamgeving ABN AMRO voorkomt. Eventuele negatieve publicaties over besmettingshaarden zal ons niet in dank worden afgenomen.

Hoe houden we de moed erin. Het dagblad TROUW opende zijn editie van donderdag 1 oktober met deze vraag. Enkele citaten uit het artikel wil ik jullie niet onthouden:

Filosoof Lammert Kamphuis schrijft:

Het leven lijkt minder zwaar wanneer je mensen om je heen hebt die je steunen. Maar vooral zeg ik de stoïcijnse filosoof Epictetus na: het is niet de situatie die ons verwart, het zijn onze denkbeelden erover’.

Hoogleraar Psychologie Paul de Lange van de Vrije Universiteit stelt:

Je hebt mensen uit je nabije omgeving nu meer nodig dan ooit tevoren. Uit onderzoek blijkt dat één-op-één contacten een grote rol spelen in ons welzijn. Doe daar wat mee door met iemand uit je nabije omgeving een kop koffie te gaan drinken of (beter nog) een wandeling te maken.

Laten we als besturen van vestigingen proberen deze aanbevelingen in praktijk te brengen. Dan hebben we ons bestaansrecht, ook in deze tijd, meer dan bevestigd.

 

Frits Harmsen

Namens het Dagelijks Bestuur van de

Stichting Senioren Sociëteit ABN AMRO

 

 


 
 
bpaa-logo